Jeugd

 

Jeugdzeilen bij de WSH

Naast de activiteiten voor de volwassenen heeft de WSH een zeer actieve jeugdafdeling.

Al meer dan 30 jaar worden er zeillessen gegeven voor verschillende niveaus en zijn er nog vele andere jeugdevenementen. Plezier krijgen en houden in het zeilen staat bij ons voorop. De laatste jaren is onze groep jeugdzeilers behoorlijk gegroeid, mede doordat er steeds meer kinderen vanuit de regio naar Heeg komen.

Optimist en Splash zeilen

De meeste jonge zeilers beginnen met zeillessen in de optimist vanaf groep 5. Mocht je al eerder vertrouwd zijn met watersport en graag willen zeilen in de optimist dan ben je natuurlijk ook van harte welkom! In het bezit zijn van zwemdiploma A/B is dan wel verplicht.

Je vaart tijdens de zeillessen in je eigen bootje. Deze kan tijdens de lesmaanden bij de WSH gestald worden. Heb je nog geen bootje?  Informeer dan even bij de WSH, want er zijn vaak boten van oudere kinderen te koop wie uit het bootje zijn gegroeid of zijn gestopt.

Na de optimist komt vaak de overstap naar de Splash. Een sportieve eenmans zwaardboot voor jeugd vanaf zo’n 50kg lichaamsgewicht. Ook bij deze lessen vaar je in principe in je eigen boot. Heb je geen Splash? Of wil je het eerst proberen voordat je een Splash aanschaft? De WSH heeft van sponsoren 5 Splashes in bruikleen, welke je voor een gering bedrag kunt huren.

Voorafgaand aan de lessen op het Heegermeer beginnen we altijd met een “natte” les in het zwembad van Workum. Daar leer je een omgeslagen boot weer overeind te krijgen en voel je hoe het is om met je zeilkleding in het water te liggen. Hierbij wordt ook je reddingsvest getest.

Vanaf begin mei beginnen de zeillessen vanuit It Sylhus op het Heegermeer. Door de gunstige ligging van het eiland voor Heeg kunnen we vrijwel altijd en bij iedere windrichting verantwoord zeilen. De lessen zijn op dinsdagen van 16.30 uur tot 20.00 uur. De lessen worden steeds afgestemd op het niveau van de zeilers en de weersomstandigheden. De doelstelling van het eerste jaar is vooral plezier krijgen in het zeilen.

Naast zeilen leer je ook de vaarregels, knopen en de theorie van het zeilen.

Inschrijven voor de zeillessen in de optimist kan onderaan deze pagina.

Betrokkenheid van de ouders

Bij de WSH hechten we ook veel waarde aan ouderbetrokkenheid. We moedigen ouders aan om actief betrokken te zijn bij het jeugdzeilen. Dit kan betekenen dat je af en toe meehelpt tijdens activiteiten aan de wal tijdens een lesdag, zoals het verzorgen van het avondeten na een zeilles, of een bardienst tijdens een jeugdevenement.

Andere Activiteiten

Naast deze cursussen organiseert de WSH ook jeugdwedstrijden en andere activiteiten voor de jeugd.

De kosten

De kosten voor zeillessen in de optimist voor een seizoen, inclusief natte les/ bootkeuring/ stalling van het bootje in It Sylhus tijdens de periode dat er zeilles is (voor stalling buiten deze periode wordt een apart tarief berekent) en andere leuke activiteiten, bedraagt €95,-.

Heb je zelf geen bootje of is jou bootje tijdelijk beschadigd? Dan is het mogelijk om een bootje van de WSH te huren. Bij gebruik van een bootje van de WSH (let op! Dit is beperkt!) zijn de extra kosten €110,- per seizoen.

Mede door de sponsoren en de vele vrijwilligers hebben we de kosten van de lessen erg laag kunnen houden, zodat iedereen mee kan doen. Daarnaast moet je jeugdlid van de WSH zijn, de contributie daarvoor is €23,00 (2024).

Heb je interesse geef je dan op via het formulier onderaan deze pagina of stuur een mail naar jeugdzaken@wsheeg.nl als je meer informatie wilt hebben.

Voor jong en oud

Het jeugdzeilen van de WSH wordt volledig mogelijk gemaakt door een grote groep vrijwilligers. Zowel ouders, begeleiders als oudere jeugdleden verzorgen de lessen en ondersteunen bij de diverse activiteiten. Voor menig ouder weer een goed “excuus” om het zeilen en alle gezelligheid er omheen weer op te pakken.

Jeugdcommissie

Versterking is altijd welkom. Lijkt het jou ook leuk om mee te denken en te werken aan een mooie toekomst voor het jeugdzeilen bij de WSH? Stuur dan even een berichtje naar jeugdzaken@wsheeg.nl.