NK Flits, Schakel en 30 m2 met licht weer!

De verwachtingen maakten het niet makkelijk om het aantal vereiste wedstrijden te behalen.

Op vrijdag kon slechts één wedstrijd gevaren worden, rond 13.30 uur was de tweede start van de flitsen, echter daarna ontstonden stevige windwakken en sterk draaiende wind (heel plotselinge shifts en trekkende wolkjes). De Schakels en 30 m2 konden daardoor niet meer starten en het rak van de Flits werd geheel bezeild waarmee is besloten deze eruit te schieten met N-vlag. Na een tijdje wachten op meer bestendige wind is rond 15.00 uur uiteindelijk OW boven A gehesen.

Zaterdagmorgen hadden we meer geluk, wind 5-6 knopen OZO, redelijk constant van richting. In de ochtend 2 races zonder problemen. In overleg met Flitsclub de derde race geprobeerd te starten rond 13.00 uur, maar tijdens de start draaide de wind zodanig door overdrijvende wolkenbanen dat de Flitsen de pin bijna niet meer konden bezeilen en meteen een windwak in voeren. Race afgebroken en om 13.30 uur een pauze van 1 uur ingelast omdat we niet te lang van het water af wilden. 14.30 uur stond de wind weer wat bestendig en uit NNO. Nog alle klassen een race kunnen laten zeilen en daarmee het NK veilig gesteld. Zeilers uiteindelijk van 09.00 uuur-16.30 uur op het water gehad, een lange dag, ook voor het comité!

Zondag leek eerder een windloze dag, maar met een opstekend briesje uit ZZW met 6-8 kts konden er toch nog twee mooie wedstrijden verzeild worden. Alleen de laatste was hangen en wurgen, de wind was inmiddels WZW en uitdovend. Op het startschip werd gespeeld met gedachte de N te hijsen, maar de richting van de wind bleef gelijk en er waren geen echt lokale vlagen waardoor alle velden compact bij elkaar bleven. Uiteindelijk hebben we alle klassen in het tweede kruisrak bij de 3 bovenboeien afgekort. Al met al dus een geslaagde finale.

Jammer dat er te weinig 30m2 deelnemers waren voor de medailles en wimpel.

Voor de uitslagen kan je bij Manage2Sail terecht:

https://www.manage2sail.com/nl-NL/event/WSHNKFlitsSchakel30m22023#!/results?